Thursday, October 29, 2009

За e-trible art проекта:

E-Tribes art или „Изкуството на интернет племената” е проект, който събира 12 художници около, както се разбира от името на проекта, изкуството на новопоявилите се интернет племена. Какво се има предвид под интернет племена? Това са хора, които споделят общи интереси и съответно имат общи интернет потребления. Този проект е започнал през юли месец с 3 дневен семинар, продължителността му е 10 месеца и ще завърши през февруари 2010г. с фестивал, изложба и обществен дебат. За да ви стане по-ясно каква точно е идеята на артистите, ето и част от проектите им:
- Do It Yourself – Rest In Peace (направи го сам - почивай в мир) - проектът е относно всички тези account-и, които хората си правят в различните интернет пространства и после не ползват, но и не изтриват.
- PIG – post international generation (Прасе – пост международно поколение) - това е иронична съпоставка между свинския грип и междучовешките методи на общуване.
- QR – quick result (бърз резултат) – този проект е свързан с някаква игра, която е на базата на лабиринт, но синтезира мисли, след 2 кръга (май) се излъчва победител, който взима награда. Тъй като е в процес не оформление, не се знае напълно какво и как точно се случва, но ще има повече информация на сайта на проекта когато се изяснят подробностите.
- The last days of second life (последните дни на „втори живот”) – този проект, както се вижда, е свързан с играта „втори живот” и със смърт/та в нея.
- Blow in (колективно духане) – този проект ще е сайт, в който ще има някакви действия и хората ще могат да издухват някой от тях в зависимост от активността им. Идеята е да се провери към какво са склонни да се привържат интернет потребителите.
- The holy pirate bay. They are rude in a polite way. (Святият „пайрат бей”. Те са груби по учтив начин) – проектът изследва и съпоставя торент клиентите и пиратите. Правилата им, йерархията им и всички други прилики.
- Godme (боготвори ме) – Този проект също се занимава със йерархията в интернет обществата и по-точно с тази във facebook и myspace. Проектът ще е сайт, в който можете да изберете страна, след което съответно някого или нещо, което да издигнете в култ и да създадете негови (свои) закони. Всеки месец ще се излъчват две божества, съответно от facebook и от myspace, и те ще се съпоставят също. Идеята е да се проверят предпочитанията и да се види разликата в идеологията на потребителите на двата сайта.
Този проект e част от по-голям такъв, който се казва creative collaboration и е спонсориран от British council и за повече информация можете да видите официалния им сайт: http://www.britishcouncil.org/creativecollaboration-e-tribal-art.htm , а можете да се обърнете и към този блог: http://www.sectorulcultural.info/etribalart/?cat=1 .

No comments:

Post a Comment