Tuesday, October 27, 2009

Фестивалът започна:

Днес беше “откриването” на Digital Art Festival, тоест няколко встъпителни реплики от организаторите вместени в първия пърформанс, Runabout project.
Този проект определено имаше с какво да впечатли публиката, тъй като буквално можеше да видиш музиката. Освен, че проектираното на видео стената клипче се контролираше от живата музика, те използваха и нововъведени инструменти, които самите те са изобретили. Например басистът (Свилен Иванов) свиреше на стъклен бас, а човекът, който му акомпанираше (Сергей Глинков), използваше странно дигитално банджо. В музикалния състав, присъстваха и тарамбука и Dj пулт в ръцете съответно на Петя Боюкова и Атанас Илчев. Идеята на проекта е да изобрази изцяло музиката, като тя контролира движението на дигиталните образи, а не да се напасват както се прави попринцип. Чрез различни клипчета, насложени и проконтролирани по подходящ начин и с определени (планирани) смущения, се получи нещо доста интересно, но както самите изпълнители казаха: “никога не е същото като миналия път”, така че за този, който го е пропуснал... няма връщане назад.
След представянето се заговорих с участниците в този проект и от самите тях долових вдъхновенито, което са получили от връзката между клипчето и музикалните им инструменти. Точно тази връзка ги беше вдъхновила повече дори от личните им иновации в избора на инструменти. Е, щом е успяло да ги вдъхнови, значи още веднъж изкуството си свърши работата, а тя е точно да вдъхновява.

1 comment:

  1. здравейте
    искам да направя само едно уточнение. Атанас Илчев наистина беше на пулта, но на тарамбуката беше Албена Баева, тя е и глеавния инициатор и създател на проекта, а аз (Петя Боюкова) съм отговорна за част видеото, Албена направи връзката между видеото и инструментите възможна. и благодаря :)

    ReplyDelete